Terapia PRP | Vampir

Tratamentul cu plasmă proprie îmbogaţită cu trombocite (Platelet Rich Plasma), este cea mai modernă soluţie de regenerare a pielii prin forţe proprii la care apeleaza foarte multe persoane (si foarte multe vedete- vezi Botezatu), rezultatele fiind unele e exceptie.Terapia mai este cunoscuta si sub denumirea de “terapia vampir”.

Ea presupune recoltarea şi concentrarea factorilor de creştere din sânge si reintroducerea  acestora in ţesutul cutanat, stimulând astfel procesele de reparare celulară si de sinteză de neocolagen pe termen lung. Iniţial, acest tratament a fost folosit în ortopedie, în refacerea tendoanelor şi a oaselor după fracturi, apoi în stomatologie în regenerarea gingivală, în chirurgia plastică pentru cicatrizarea arsurilor.

Tratamentul cu sânge propriu este azi tot mai mult folosit în întreaga lume cu scopul de a reîntineri pielea feţei, a gâtului, a decolteului şi a mâinilor

Cum se efectueaza procedura?

Se recoltează o cantitate mică de sânge intr-o eprubetă sterilă, se procesează (cu ajutorul unei centrifuge) rapid pentru a selecta plasma cu trombocite, celule ce conţin factorii de creştere şi reparare. Aceştia se eliberează în mod natural in orice tentative a organismului de a repara o leziune.

Plasma bogată în trombocite se va injecta în piele, cu ajutorul unui ac fin. Nu doare pentru că mai întâi se aplică o cremă anestezică. Toate aceste etape de recoltare şi preparare se efectuează rapid, în prezenţa pacientului, pentru ca acesta să aibă siguranţa că se administrează propriul sânge.

Care sunt beneficiile acestui tratament si cand se observa rezultatele?

Semnele îmbătrânirii (ridurile fine şi profunde, şanţurile nasolabiale, petele pigmentare, porii dilataţi, pielea uscată, încreţită şi laxă) se atenuează treptat, şedinţele fiind efectuate la interval de 1 lună până la obţinerea rezultatelor dorite. Terapia este folosită cu rezultate vizibile şi pentru atenuarea cicatricilor post acnee, în combinaţie cu alte tratamente, cum ar fi cel împotriva căderii difuze a părului, pentru accelerarea procesului de refacere a pielii după un peeling laser sau chimic.

Efect : rejuvenarea, intinderea pielii prin stimularea productiei de tesut nou (colagen, elastina, vase de sange)
Metoda : utilizarea unui produs de sange, dar spre deosebire de sangele rosu (al altora) cu care vampirii se “ospatau” in scopul reintineririi, plasma bogata in plachete este de culoare galbuie si este obtinuta din propriul sange.

Timp de decenii, intinerirea fetei prin liftingul chirurgical a fost singura optiune. In zilele noastre insa, sunt foarte populare tratamentele non-invazive pentru stimularea productiei si mentinerea unui nivel adecvat de colagen in piele, in scopul imbunatatirii tenului, reversibilizarii semnelor de imbatranire. Acest lucru se datoreaza faptului ca oamenii doresc sa arate cat mai bine cu tratamente cat mai putin invazive si cu cat mai putin timp de recuperare (timpul este un lux pentru cei mai multi dintre noi!). Desi nu este posibila o reparare rapida pentru ridurile severe, exista optiuni noi de tratament si terapii combinate disponibile pentru a incetini procesul imbatranirii (mai ales din zone de impact vizual precum fata, gat, decolteu, maini), recent  intrand in “arena anti-imbatranire” Platelet Rich Plasma (PRP) sau Plasma bogata in plachete (PBP), un incredibil tratament regenerativ natural.

Pentru a intelege valoarea terapeutica a plasmei bogate in plachete este importanta o intelegere de baza a componentelor din sange. Sangele contine plasma, celule rosii (hematii), celule albe (leucocite) si plachete (trombocite), responsabile pentru crearea cheagului de sange care opreste sangerarea, activarea repararii tesuturilor deteriorate prin constructie de tesut nou, datorita eliberarii unor proteine bioactive, asa-numitii factori de crestere. Procedura implica recoltarea de sange (standard), separarea si concentrarea PBP din sangele integral prin centrifugare (de aproximativ 4-7 ori mai mare decat concentratia normala de trombocite in sange) si apoi injectarea acesteia, dupa activarea cu CaCl2, in zona de tratament. Trombocitele active elibereaza factorii de crestere si  reactioneaza cu fibrina prezenta in plasma pentru a forma o “schela” la locul injectarii, o “tesatura” din “fire” de fibrina ale carei ochiuri gazduiesc trombocitele ce “cheama” prin intermediul factorilor de crestere o mare varietate de celule cu rol in repararea /regenerarea tesuturilor ce se va desfasura in urmatoarele 300 de zile. “Schela” este inlocuita treptat de matricea extra-celulara, celulele si vasele de sange normale, rezultand regenerarea naturala a tesutului cu efect la nivelul pielii de intinerire a texturii si de umplere a ridurilor.